Leussink Retail Groep

Altijd toonaangevend!

Winkelen met plezier is waar het om draait in onze winkels. Door de sterkste winkelformules te combineren met lokale betrokkenheid realiseren we dit in verrassende winkels.

Samen met onze medewerkers staan we dagelijks klaar om je te verwennen en inspireren door het grootste assortiment, laagste prijzen en beste service. 

Graag verwelkomen we je in één van onze Jumbo supermarkten, Gall&Gall slijterijen of Etos drogisterij. 

Niek en Tijn Leussink

Onze historie

Onze winkels kennen hun oorsprong in 1887, waarbij de klant altijd centraal heeft gestaan in de bedrijfsvoering. Ontdek de historie beginnend in de 19de eeuw en de huidige visie op retail in de 21ste eeuw. Ook vind je recente mediaberichten over de winkels van de Leussink Retail Groep.

Al vier generaties draait alles om de klant
In 1887 begon metselaar J.R. Leussink met zijn vrouw Maria Konings een winkeltje in kolonialenwaren aan de Spoorstraat op nummer 67 te Haaksbergen. De bestelling werd samen met de vrouwen klaargemaakt en ondertussen dronken de mannen koffie en spraken over allerlei zaken. Het assortiment was beperkt, maar bestond destijds wel uit medicijnen en stoffen om bijvoorbeeld boerenkielen van te kunnen maken. 

J.R. Leussink overleed in 1926, op dat moment nam zijn zoon Gerhard het bedrijf over op 18 jarige leeftijd, zoals dat destijds heel normaal was. Later samen met zijn vrouw Diet Rasing uit Loil bij Didam. Binnen het bedrijf was het ophalen van de "boekjes" en het bezorgen van de bestellingen met paard en wagen bij de vele boeren een vaste basis van de omzet. Tante Marie paste op de winkel en ook de kinderen verrichtten al werkzaamheden als het inpakken van suiker en vermicelli, en het uitzoeken van de lege flessen. Een zwarte bladzijde was de grote brand in 1961, toen de bovenverdieping en de winkel geheel vernield werden en afbraak noodzakelijk was.

In 1969 kwamen de broers Jan en Theo in de zaak. Na het overlijden van hun vader Gerhard in 1975, namen ze de winkel over. De winkel werd onder hun leiding gemoderniseerd tot een van de eerste zelfbedieningszaken van Nederland. Begin jaren tachtig werd de winkel verplaatst, naar de huidige locatie in Haaksbergen. Daarnaast werd een tweede supermarkt gekocht, in Colmschate bij Deventer, maar begin jaren ’90 ook weer verkocht vanwege beperkte groeimogelijkheden. Ook werd rond deze tijd de HEMA geëxploiteerd in Haaksbergen. 

Theo besloot het bedrijf in 1998 te verlaten. Het moment dat Jan de beslissing nam om de weg van groei in te slaan. De supermarkt in Haaksbergen sloot zich aan bij de Jumbo formule en de Gall&Gall slijterij die naast de supermarkt lag werd overgenomen. In 2007 werd de Jumbo supermarkt met Gall&Gall slijterij en Etos drogisterij van de familie Haafkes in Goor overgenomen en volledig verbouwd.  De nieuwe Jumbo supermarkt in Lichtenvoorde werd in 2008 geopend in een fraai nieuwbouw project.

Op 1 januari 2010 zijn de bedrijven van de derde generatie overgegaan naar de vierde. Tijn en Niek hebben de winkels overgenomen en zullen de ingeslagen weg van groei doorzetten. Tijn doet dit vanuit een operationele en commerciële rol, terwijl Niek meer gericht zal zijn op de strategie en financiën. Het rijke verleden wordt voorgezet in de passie voor levensmiddelen en klant plezieren. De winkels combineren de sociale ontmoetingsplaats van 1900 met de lokale verbondenheid van 1950 met het gemak en snelheid van zelfservice van 1990 tot een vooruitstrevend bedrijf, dat altijd naar de klant blijft luisteren!

Onze visie

"Van boodschappen doen naar winkelen"

Wij willen dat onze klanten met plezier in onze winkels komen winkelen. We gaan daarin verder dan alleen klanttevredenheid, aangezien iedere klant tevreden moet zijn; dit is een basisvoorwaarde. We willen de negatieve klank van boodschappen doen ombuigen naar het positieve winkelen. 

We bereiken dit door samen met onze onderscheidende formulepartners verder te  gaan dan andere winkels en formules; met een  uitgebreid assortiment met veel proeverijen, lage prijzen en een strakke, duidelijke en gedisciplineerde werkorganisatie.  De formules versterken we door onze klanten te verrassen met onder andere lokaal assortiment, -activiteiten en -ondernemerschap en vriendelijke, deskundige en servicegerichte medewerkers.

In een mooie winkel met een positieve en prettige sfeer is het fijn winkelen en werken, dit zorgt voor een opwaartse spiraal waarin klanten terugkomen en medewerkers productiever zijn: het fundament voor een financieel solide basis. 

Dat onze visie niet alleen woorden zijn en dat we dit daadwerkelijk waarmaken, bewijst de prijs dat Jumbo Goor zich de beste supermarkt van Overijssel van 2010 en 2011 mag noemen en dat we zijn uitgeroepen tot beste zelfstandige supermarktondernemers van Overijssel 2011 en 2012.